вторник, 6 януари 2009 г.

Няма нафта, няма газ, Порточа..., пардон, Путин – той си го знае...

Чудно Богоявление (по наш стил) и Бъдни вечер (по техен стил) ни спретнаха таваришшите из Масквы (пардон - забравих, украинците са виновни, затова че Вовата затворил докрай крана).
Добре поне, че засега нафта май има.

В отговор на газовия подарък, наш Сергей дори бил тропнал с премръзнало краче, но сигурно след като е затворил (или са му затворили) телефона. За глупостите на бракониера няма да говорим.

Въобще - всичко по темата беше написано и описано немедленно по блоговете – и от Радан, и от Templar, и от Комитата, и от Стойчо, Dzver, и кой ли още не...

Затова за себе си ще запазя опита да видя нещо положително в цялата Дед-Морозщина, а то е излазянето на прелюбопитната информация, че доставчик на руски газ в България се оказа не „Газпром”, а три фирми, с които нямам спомен Булгаргаз да (е обявавал, че) е сключвал договор.

В МС бе повикан и шефът на “Овергаз“ Сашо Дончев, чиято компания е основният доставчик на руския газ в страната с 60-65 на сто от количествата. Останалите доставчици са “Газпром експорт“ и “Винтерсхал“. И трите компании са контролирани от “Газпром“.
(от
Медияпул)

Та значи, сключваме ние митични договори с Газпром, а пък после хоп – доставчик ни е Овергаз и Винтер-с-праз. Къде ли е уредено това, впрочем (уупс, материята е класифицирана, простете пак!).

Интересно само кой ли плаща комисионните Овергазами - може би Газпром (иззад кулисите се чува нездрав смях)? И в какво точно се изразява заслугата и услугата на Овергаз – притежават някакви тръби ли, нещо, ползват преференциални тарифи, поради които и на нас ни излиза по-йофтино да ни доставят те, или...
Или просто метат едни фактури насам – натам, пък после кесаревото – кесарю?!

Та, както се оказа наистина, Дед Мороз въобще не е Dead, ама си е баш и само Мороз!
Дори вече знаем и коя е Снегурочка.

Dead Мороз & Снегурочка проверяват кой е слушкал през миналата година, за да го накажат най-сурово, та да слушка още повече през новата.

2 коментара:

Анонимен каза...

А най-новото, фактурите за газьол в детските градини могат и да не се разписват от директорите им, но това не пречи съответните мол /домакин и огняр/ да носят отговорност. Освен това, тези фактури могат да бъдат без печат на фирмата снабдител, не е задължително да се опоменават и имената на клиента и доставчика, а ако може и газьола да се разтовари след залез слънце без брояч, тогава кръгът напълно се затваря. Албена

Анонимен каза...

аз пък съм останала с впечатлението, че си за свободен от държавно регулиране пазар и не би трябвало да имаш против частни подизпълнители да сключват договори с газпром или който и да е и да снабдяват с газ (или каквото и да е) българия.

за свободен пазар ли си или си нещо носталгичен чат-пат по държавното регулиране от едно време и се съмняваш в частните фирми, хм?:)