сряда, 3 декември 2008 г.

С Кубадински в сърцето

Скръбна вест за тежко братоубийство долетя от дальный Узбекистан...

Главният ни авджия е посегнал на свой – от Червената книга.
Отдавна знаем, че за родените от Червеното знаме първа радост е да гърмят свои. Това още отпреди да вземат властта го разбраха и Методи Шаторов, горкият Кочо Рацин и много други. За след взимането на властта въобще да не споменаваме...
Ядат се до ден днешен.

Явно за нашенския големец има нещо сюблимно в авджилъка. Някаква комбинация от чувства - останка от гена на волните предци, гърмяли с шишането по каквото пролази селската мера, чувството да разполагаш с нечий живот и неувяхващата мечта на всеки борец срещу капитализма да прави това, което злите капиталисти правят. Като пурите и членството в рицарски орден.
Така легендарният др. Пенчо Кубадински прочистваше серенгетитата, о.з. др. Кюлев биеше карпатски мечки, парвенюто от „Белла...” гърмя белите (не гвардейци, мечки), а от о.з. Гоце психически здрав симитлийски вълк, чакал и лесик не остана.



За досадния ляв депутат от Плевенския избирателен район, почитател на писалката, Запалката и оптични мерници пък да не говорим.





И така до днес. Традициите продължават. Ловните екскурзии също.



Гоце е наш и ние сме Гоцеви

Очакваме средноазиатска заповед за арест за увреждане на природното наследство на Узбекистан. По-вероятно обаче да дочакаме гневно опровержение и кака Бойка бойко да сгрее нечии телефони.

Следите обаче остават, другарю!

6 коментара:

Анонимен каза...

Уф, някой ще ме светне ли наистина кое толкова му е готиното на това да се убиват животни? Тъпо е дори само от чисто морална гледна точка, но като се добавят и аналогиите с някогашните соц-диктатори и с аристократичните елити в едни други страни и става вече пълна отврат.
Голям срам, нали уж поне в пиара бяха силни?

Анонимен каза...

Съжалявам, но не виждам нищо осъдително в лова. Нито от морална гледна точка, нито в някакъв божем политически смисъл.
Самият аз съм съм ловджия. Такъв е и баща ми. Ловджия беше и дядо ми, а преди него и прадядо ми.

Отделно от това тази новина е нелепа. Какво точно трябва да каже тя?

Belomore каза...

Новината въобще не е нелепа, а е твърде показателна за определен манталитет. Новината трябва да каже, че президентът на страна - членка на ЕС, където върховенството на закона трябва да е водещ принцип, е гръмнал защитен вид, т.е. извършил е закононарушение. Макар това да е станало с одобрението на местните власти, което е проблем на последните, укоримостта на деянието от морална и политическа гледна точка остава.

За да избегнем недоразумението - ако Гоце беше гръмнал редови незащитен узбекистански глиган, нямаше да има новина. Когато гръмнеш обаче защитен вид, има новина (която не ни казва нищо ново за конкретния извършител, ама нейсе).

Осъдителността или не на лова е въпрос наистина на лична преценка. Проблемът не е в ловджийството (не случайно използвам друга дума в писанието си), а в "елитното" ловджийство като белег на достигането на определен социален статус и демонстрацията му. Залагам два и пеесе, че Гоце не е бил ловец, когато е бил редови сътрудник на ДС от института по фалшификация на историята към БАН. Сега обаче вече е.
Няма място за сравнение със семейните традиции на Й.

Друг е въпросът, че не съм почитател на това удоволствие, особено на лова с карабини с оптически мерник. Ако някой е голем мъж, да ходи да лови глигани с нож, копие или лък, но не и с огнестрелно оръжие.
Не е честно, нали?

Анонимен каза...

Belomore,

Ще почна отзад напред с ловно отклонение :-)

Глигани не се отстрелват с карабина с оптически мерник, а най-често с класическа ловна, гладкоцевна пушка, която може да бъде смъртоносна за това животно на не повече от 35 - 40 метра разстояние.
С карабина можеш да стреляш глиган ако бяга в открито пространство (много рядък случай) или ако си в резерват на хранилка (порочна практика).
Отделно от това ловът с карабина в пресечена и гориста местност е изключително опасен. Аз много рядко съм присъствал на такъв лов.
Ловът с копие, нож, лък и т.н. не е особено честен спрямо ловджията, защото съвременният човек не разполагаме със сетивата и усета на предците си. Мисля че ловът с гладкоцевно оръжие е съвсем справедливо спрямо животното преживяване. Това е, както казваш, въпрос на лична преценка.

Въпросът за социалния статус също не е уникален за България. Във всяка държава парвенютата винаги са имали слабост към лова. Това ще да е заложено в човешката природа. Ловът е символ на статус и свобода от античността до днес. Ето в Германия, въпреки че са създадени много строги мерки срещу превръщането на лова в забавление за скучаещи, замогнали се люде, пак не е невъзможно и е определено много желано да си ловджия.

Не приемам примера с Георги Първанов в Узбекистан. Това е изкуствено раздухана история. Какво значи "президентът на страна - членка на ЕС, където върховенството на закона трябва да е водещ принцип, е гръмнал защитен вид"? Искам само да припомня, че през осемдесетте години редовен гост на Тодор Живков беше министър-председателят на Бавария и председател на Християн-социалния съюз Франц - Йозеф Щраус. Той редовно си гърмеше защитени и незащитени видове у нас. Високопоставен политик от държава - основател на ЕО, ЕИО и ЕС.
Само че в немската преса той е бил критикуван, не защото ходи на лов във Воден и Кормисош, а защото провежда политика на сближаване с Изтока.

Българската десница или по-скоро близки на десницата медии, като са импотентни вече почти осем години да създадат каквото и да е политическо противодействие на режима у нас, почват да се занимават с глупостите от рода на какъв козел е гръмнал Георги Първанов. Много е показателно, да.

Анонимен каза...

Това че е убито защитено животно е толкова голям гаф, че няма какво да му се коментира.
Но във Фейсбук например има група от близо 1800 души, бойкотиращи Белла България заради съвсем законно убитата от президента на компанията бяла мечка.
Тази силна реакция показва именно, че убиването на животни за удоволствие е морално неприемливо, особено когато се върши от личност, която по някаква причина се радва на обществено внимание и се очаква да бъде носител на определени ценности.
Този тип от Бела дори е платил някаква огромна сума за кефа да пръсне главата на едно нищо неподозиращо животно, което няма да изяде, само за да може да се снима стъпил върху окървавения му труп. Дори кинтите да са честно изработени, пак мисля щеше да е доста по-добре да ги даде за благотворителност или за нещо не толкова деструктивно.
Когато прадядовците ни са ловували, светът все пак е бил малко по-различен - налагало се е участие във войни, убиване за храна, а за права на животните изобщо никой не си е и помислял.
И на мен ми се струва, че именно властта и парите са тласнали Гоце към подобен декаданс.

Belomore каза...

И си прав, и не си прав, Й.

Какво е било през 80те вече няма никакво значение. 2008ма сме, скоро 2009, живи и здрави!
В днешно време на някои неща (екология, защита на животните, ако щеш дори политически вкус) се гледа по друг начин. През 1985-та да кажем никой не би обърнал внимание на много неща, които сега правят впечатление.
Сигурен съм обаче, че ако Ф.Й.Щ. беше гръмнал сега някой муфлон в резервата Пирин (резерват, а не ловно стопанство), това щеше да бъде отбелязано в немската преса и тогава, и сега.

Пък и примерът кой какво е правил през 80те у Татова НРБ въобще не е приложим. Тогава сигурно и комсомолки след лова са "гърмяли", ама редно ли е, етично ли е?

Разбира се, че ловната парвенющина е общочовешки проблем, но при нас тя има загадъчния чар на първия мерцедес / джип - колкото по-рано и видимо, толкова по-престижно. Въобще не говорим за Н-то поколение германски аристократ / индустриалец, който наистина се чуди какво да прави по цял ден.

В частност на Гоце парвенющината сигурно е най-малкия му проблем, но е проблем. Проблем е и това, че обича да послъгва и да разчита, че някой с две-три обаждания по верните медии ще замаже положението. Проблем е, че никога няма мъжеството да излезе и да даде отговори на въпросите в прав текст.
С една дума, проблем е, че е лицемер.

А историята наистина е раздухана, съгласен съм, но какво от това - да се правим, че не се е случило ли? :)