понеделник, 12 ноември 2012 г.

Сто години тъпота


Заглавия от днешния и утрешния печат:



и подобни.

Отдоле по форумето, народът ликува – набихме канчетата на отродените братчеди, сега ще видят те лев наш балкански боб яде ли! 

Доктрината „Божидар Димитров” в действие.
(снимка: БГнес)














Междувременно, в Солун някои дялкат нова „носеща греда на Балканите”, само че май от вида греди, дето по традиция все не щем да ги видим овреме, но все свършват в нашето око:


Да бяхме дооправили първо Сирия, ли, що ли?!


P.S.
И още едно заглавие по темата:



Брей да му се не знае, доживях да съм донякъде (но само толкова!) съгласен и с тов. Вигенин верно ще е најлошо сценарио!

P.P.S.
Ден по-късно следва продължение - Божидар Димитров заклеймява др. Вигенин:


Какво извършва Димитров не знаем - може би ще разберем, когато му бъде връчена почетната значка имени Германоса Каравангелиса...

5 коментара:

Анонимен каза...

Бело море, би ли могъл да доразвиеш текста си, като обясниш какви практически алтернативи в подхода към югозападната ни съседка има и какви биха били ефектите от тях? Ще съм ти благодарен. След като не бива да се прави това, то какво трябва да се прави?

АнонименЪ

Belomore каза...

Според мен не трябва да се нареждаме толкова показно в подобна констелация тип "обединен фронт".
Ако имаме нещо да казваме, можем да си го кажем сами и да го нюансираме далеч по-добре, нямаме нужда от подобни антанто-кордиални пози.

Така само наливаме вода в мелницата на скопския обществен елит, който и без това ни сочи - а вече и с пълно основание - като по-комичните астрални близнаци на гърците.
А не сме и не бива да ставаме такива, нашият случай е различен от гръцкия - поне според мен.
Да не говорим и че закъсняхме безвъзвратно с подобно скърцане със зъби.

Според мен от сегашното развитие на нещата печелят всички, освен нас и българофилите в Македония - гърците легитимират чрез нас позицията си, а пък българомразците получават наготово железен довод срещу нас.
Сърбите и Давутоглу потриват доволно ръце, само на албанците не им пука, тъй като печелят "по дифолт".

Не казвам, че трябва да постиламе рози пред скопските клоуни, но да се хванем на едно сиртаки с андартите е пропагандно самоубийство за образа ни в Републиката.

И най-сетне - кое точно е "националистическото говорене на отделни политически лидери в Македония", към което изобличително сочи Младенов. Нещо конкретно?
Кой точно, кога точно, кои думи точно?
Груевски? Поповски? Джорджета Иванович? Друг?

Црногорците Дарко Митревски и Латас не са политици и уви имат право да си правят каквито филми и публикации искат, пък било то и с държавни субсидии.

Ние какво искаме всъщност? Автоцензура в името на добросъседството ли?

Belomore каза...

Та, на въпроса - след като не трябва това, какво тогава трябва да се прави?

Нищо.

Да се въздържаме от резки движения и да оставим времето да работи за нас, вкл. да поддържаме добри контакти с "фактора на бъдещето" - албанците. Даже може и леко демонстративно - букефалите биха се респектирали от подобно нескрито "сметкаджийство" повече отколкото от мрънкането на ощипани моми до моля-другарката в Брюксел.

След като сме заявили определена позиция, оттам нататък да демонстрираме известна пасивност, даже и с доза високомерие, като - по думите на президента - оставим букефалите да доказват на дела намеренията и добросъседството си. Да се обадят, когато докарат ж.п. линията до границата.

А ако правим нещо активно - да го правим в Брюксел, но сдържано и тихо. Можем да гласуваме едно или друго с гърците, но не е нужно да се бакнуваме с тях показно.
Наистина недоумявам кому (освен на самите гърци) е нужно това.

Търновец каза...

Цък

Стана тя каквато стана...

Milen каза...

Споделям и този път мнението ти и в коментарите ти, Беломоре. Доколкото го познавам, близки са вижданията и на един от най-интелигентните коментатори по темата, Виктор Канзуров. А той има голямото предимство пред всички ни, че е и "вътре".