понеделник, 21 януари 2013 г.

От Енимехмед към Йени Ахмед

(от турски: йени - нов)

Win - win ситуация отвсякъде и за всички.
Освен за драгия зрител и за бантустана като цяло.

Алооу, драматурзите, режисьорите и сценографите - по-сериозно, молим, естетическите ни критерии може и да са закърнели, но не ни подценявайте чак толкова, де...

И все пак, можем да очакваме номинация за гангста-рап клип на годината.

Снимка - deltanews
Ху'с да риъл гангста, йо, мада-фака?!
Ху'с лафинг нау, бичес?

4 коментара:

Й каза...

Подиграваме се, подиграваме се на Доган. Само, че язък ни за претенциите.
Ефектът и лошите последици за България, извън границите й, са факт. В немските медии почти никой не информира за съмненията, а само за това, че се е случил "атентат срещу лидера на турците в България" и за "езика на омразата". И в това отношение за голяма жалост драматургията успя. Холандският премиер щял да дава медал на Доган, а либералите настояват за разследване. Иди обясни после, че нямаш сестра.
Още по-опасното и тревожното е, че утре Доган ще вкара един българин с празен пистолет в залата и тогава последиците ще са непоправими, а сценариото югославско.

Й каза...

Доган успя и във вътрешен план. Познавам доста наши българи от турския етнос, част от които не са членове или гласоподаватели на ДПС. Тези, с които говорих, за съжаление не приемат безрезервно идеята за сценарий, а по родните им места пък изобщо не се приема. Така че, мисля, че и във вътрешнополитически план редиците са стегнати поне за 2 години напред.
Емоционално-неадекватна /или пък целенасочена/ беше и реакцията в Турция. Лидерът на НРП Кълъчдароолу определи заговори за "фашистки натиск върху демокрацията".
Близкият до ислямистите "Today's Zaman" тълкува случилото се в светлината на заплахите към Доган от "крайнодесните български партии".

Belomore каза...

Хич не се и подигравам на Доган, просто злобея безсилно - след 23 г. какво ли не, чак такава кичозна сценка (с или без личното участие на Ахмедаа в сценарния екип) просто не заслужавахме.
Приемам го като лична обида, наистина.
Има някакви граници на добрия вкус, които не трябва да се преминават. Ама де ти добър вкус в сценарния екип на българския преход...

Пък то и на падишах и да се подиграваш кел' файда - ни пием, ни пеем, сал присмиваме се на тирана...

Какво друго ни остава обаче - както правилно отбелязваш, вредата е сторена, излагацията е факт. Всички ще (се опитат да) извлекат някакви дивиденти, само несретното ни анаватанче пак е в калта.

Belomore каза...

Между другото, сценаристите не са толкова гламави, че да пратят етнически българин, напълно наясно са били с рисковете и голямата беля, която може да стане. Затова са се постарали да ги ограничат, факт.

За щастие, имаше и международни медии, които не побързаха да се хванат на въдицата или да тръбят, че фашистките орди слизат от Витоша - Гардиън (например) излезе с кратко, ясно и пределно точно заглавие от типа (мързи да проверя) "Партиен лидер нападнат с фалшив пистолет" (това са фактите, всеки да си прави изводите), имаше и немскоезични заглавия с въпросителна накрая ала ранни 24 часа.

Но, да - като цяло, сега е наш ред да обясняваме за сестра си.