четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Подир сенките на облаците

В същия октомврийски ден, но преди 95 години, един истински мъж, изправил се пред най-тежкия избор, пише следните думи:

Брате Тодоре,
Прости ме, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук. Ще легна при моята мила Лора.
Твоята деликатна душа ще ме разбере и прости. Целувам те дълбоко трогнат от грижите, които положи за мен през дни на големи изпитания. Благодаря ти за тия деветстотин лева помощ от Организацията, без които бих умрял от глад, вместо от куршум, както ми приляга.
Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син /аз се считам за неин/ умря в свободна България, увенчан с най-мръсна клевета.
И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже:
- Поздрав от нашата майка мъченица, тя вече е щастлива...
Предай моите сърдечни поздрави на домашните си. Горещо стискам ръцете на Христо Матов, Христо Татарчев и Александър Протогеров.
Целувам те.
Сбогом.
Твой Пейо

6 коментара:

Дине Абдурахманот каза...

Тажна, тажна работа. Повечето упоменати в писмото скоро и те си тръгват от белия свят. Първо Матов - забравен от всички и загубил разсъдък. После Александров - убит от свои по поръка на кой знае кого. Протогеров, застрелян по заповед на Ванчо Михайлов. Сал един Татарчев доживява до старини, прокуден от Александров.

Belomore каза...

И Организацията - и тя така...

И от майката-мъченица не се е чуло някой хабер на гроба да е донесъл...

Дине Абдурахманот каза...

В интерес на истината в Скопйе има улица "Пейо Яворов", макар че едва ли някой знае за кого иде реч.

Belomore каза...

Верно!
Даже, като се замисля, май я имам видено, некъде по центъра беше.

Й каза...

Пейо и Тодор стават отново актуални :-)

šef diplomacije iz ankare ahmet davutoglu zaprijetio

Turski ministar u Sarajevu: Obnovit ćemo otomanski imperij na Balkanu

Davutoglu je još “izrigao” niz skandaloznih izjava u kojima zagovara obnavljanje Otomanskog Carstva veličajući njegovo naslijeđe kao najpozitivnije razdoblje, pa sarkastično primjećuje da bi, na primjer, Mehmed paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odveli od njegove obitelji.

On hvali tursku okupaciju BiH kao čin oslobođenja ovih prostora.

Davutoglu je također u svom predavanju ustvrdio kako Turska ima pravo i interes utjecati na uređenje odnosa na području Balkana, Kavkaza i Srednjeg istoka, kako bi zaštitila svoje povijesno naslijeđe i vlastitu sigurnost.

Napravit ćemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno s Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti. To je cilj turske vanjske politike i mi ćemo to postići - rekao je turski šef diplomacije.

Davutoglu je rekao da “u Turskoj ima više Bosanaca nego u Bosni, Albanaca više nego u Albaniji, Čečena i Abhaza više nego u Čečeniji i Abhaziji”, zato što je to, kako je rekao, otomansko naslijeđe.

Mi želimo novu balkansku regiju utemeljenu na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti i suradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan...

Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča, a sada je treba obnoviti - rekao je Davutoglu prigodom nedavnog boravka u Sarajevu, na otvaranju konferencije pod nazivom “Osmansko naslijeđe i muslimanske zajednice Balkana danas”.

Belomore каза...

Й,

една не по-малко интересна новина във връзка с постнатото от теб:

http://www.focus-news.net/?id=n1294101