четвъртък, 31 юли 2008 г.

Вегета(ция)

Помните ли „Вегета”?


Легендарната югославска (днес – хърватска) подправка, която беше една от емблематичните стоки за късния соц и имаше заслужената слава на статусово благо - да имаш и ползваш „Вегета” беше съизмеримо с това да имаш вила, видео, лада и т.н.
Внос, разбира се, официално нямаше. Чакаш някой да ти я донесе от непосредствения Запад. С връзки, с две думи...

Сетих се за „Вегета” след новината, че създателката й е починала. Бог да я прости, благодарим й за всички вкусни моменти!

Днес „Вегета” е един от многото продукти на рафтовете на хипермаркетите. Никой не чака никого да я донесе от Югославия. То и самата Югославия я няма, ама нейсе. Средностатистическият ползвател на „Вегета” от онова време днес има друга малка статусова консуматорска мечта – да мине, по възможност, през „Икеа” в Солун на връщане от курорта в Гърция.
Дребни проблеми на битието. Защо да се затормозваш с глупости. С етика, морал, почтеност (не онази, която е „във всичко”), солидарност, отговорност и т.н. празни понятия. Защо да се мърсиш с политика, гласуване, мислене, избор...
Пълни хладилници и празни сърца.

„Вегета” е хубава, звучна дума.
Според българския тълковен речник „вегетирам” означава:
1. (спец.) за растение – развивам се, раста.
2. (прен.) - живея без духовни стремежи, без идеали, без да се случва нещо интересно.

„Вегета” беше смесена подправка – много сол и много други работи, не можеш дори да им хванеш края. Не биваше обаче да се прекалява с нея.

Въпрос на вкус и избор.

P.S.
В един форум, един активно левичарстващ и борещ империализма и родните му слуги форумник коментира днес протестите на фермерите от Кърджалийско така:
Ега ти „фермерите”...овчари...Пфу-у-у.

4 коментара:

Комитата каза...

аз до ден днешен мислех че е чешка. в чехия я имаше по магазините, нашите влачеха от там...

Vassilena каза...

Много симпатична ми е тази публикация с връзката, която прави между бита, кухнята и политиката.
Мога да допълня, че Вегета съдържа основно MSG, тоест натриев глутамат - едно чудо, което хиперстимулира вкусовите рецептори и ако поръсиш дори парче картон с нея, ще ти се стори супер вкусно. Вегета си е опиум за народа - колкото повече я поемаш, толкова по-големи дози са ти нужни, а натуралните ти усещания за това какво преглъщаш все повече се притъпяват.

Belomore каза...

Абсолютно вярно - вегетата унифицира и убива(ше) всички вкусове, докато накрая всичко става с един вкус. Не знаех научното обяснение / наименование, но поради лошия си / добър навик да чета какво пише по опаковките, отдавна подозирах, че всъщност май си е просто една бая солена отрова.
Между другото, македонската й имитация (не помня името) влиза съвсем точно в предходната дефиниция.
Точно поради тази причина отдавна не ползвам вкъщи нито нея самата, нито разните подобия, били те произведени от големите концерни и подобни по-малки фирми.

Така е и с бита ни. Вкусове, които отначало са нещо ново, приятно и впечатляващо, докато покрият всичко останало, без да осъзнаваш през цялото време, че са един крайно неполезен за здравето квази-наркотик.
Масовата телевизия и животът на много от хората в градската ни среда са (пълни с) примери за това.

Анонимен каза...

Ихааааа, "подобни по малки фирми".......
Производителя на Вегета - "Подравка" е доста голям междунаросден Концерн.
А относно до това дали натриевия гултамат е вреден и колко е по- вреден от всички лайнурии които ядем, може много да се спори. Натриев гултамат съществува като естествено съидинение в няколко растителни вида. Така че мили грижовници ОТРОВАТА Е В ДОЗАТА! Като ЕСТЕСТВЕНА подправка извлечена от водорасли натриевия гутамат още от древноста се ползва в японската кухня за засилване на вкусовите аромати на ястията!
Тия психарийй дето ги разпространявате за вредност и полезност са нещо като глобалното затопляне - дето тая година зимата ни уби щот климата е много затоплен за това щъркелите още ги няма и наваля на 8 март 1 метър сняг!
Аре със здраве!