петък, 19 септември 2008 г.

Мацата, Тарабата, Сергей и дон Нуцо ефенди

Коце Маца като Георги Димитров...
Ние това много добре го знаеме! Едновремешните тараби отдавна се преродиха в маци. Хубаво е, че рано или късно все опират до германския съд.

За храбрия пирински орел – следовник на делото на тарабите, кумец на кумеца си, президент на президентството си и т.н. много се писа, но историческия паралел, тънката червена линия покрай тарабата на историята ни, нямаше как да пропусна. От тарабата през жалона на соц-а – легендарният мотел с кореком Църна Маца, та до Коце такава.

Тънкият ред лайн ми напомни и за един друг емблематичен образ, който олицетворява още по-добре развитието на родените от червеното знаме* от тарабата до мацата, че и до други висоти.
Другарят Сергей. Не, не този, когото Ъпсурт пророчески възпяха**, а истинският, вечният и святият. От "най-българския" сериал, по думите и акъла на човека, написал една радио-реклама.
Да, Ламбо, Мастера и прочие, или с думи прости – н.а. мин. Стефан Данаилов, известен понякога в Италия и като Stefano Danilov.

Той започна като др. Сергей и бързо стана майор Деянов.
После, в средата на 90-те някакси естествено и нормално стана мафиотски бос със звучното име дон Нуцо.
А накрая, по време на мандата на ДПС, съвсем логично – турски паша.

Всяка прилика на професионалната му биография с действителни лица, партии и събития от историята на България е, можете да бъдете сигурни, напълно неслучайна.

Весел празник!

-
* вж. предишния ми матр’ял :)
** „И тази вечер лифтът е едноседалков,
Чекай, чекай малко, чекай, чекай малко...”

Е в Сочи верно си отчака човекът, ама явно си е струвало...

1 коментар:

Радан Кънев каза...

ОХОХОХОХХОО

Браво, браво, браво, аферим бабо машшала (това на баба ти го казвам!)

Никога не се бях сетил за превъплъщението на Серж (така му викаха секси-другарките в отряда, доколкото си спомням) а.к.а Сергей, майор Деянов в дебелия дон Нуцо.

Съвсем в реда на нещата, да. Характерното развитие на българския секретчик. От млад идеалист - крадец на кашкавал в стар дебел материалист - крадец на банки.